Smarta solceller

Solceller har blivit en allt mer populär form av energikälla. Fördelen med solceller är att solens energi är ständigt förnybar och kommer inte att ta slut under en överskådlig framtid. Solceller installeras på paneler i olika modeller och är ett smart och miljövänligt val.

Fördelar med solceller

Det finns många fördelar med solceller och de är ett modernt val i dagens samhälle. Något som är riktigt bra är att solceller skonar miljön då omvandlingen av solstrålar inte ger något utsläpp av koldioxid eller andra utsläpp. Bestämmer man sig för att installera solceller, sparar man mycket pengar då de ger mycket energi som räcker länge. Solenergi behövs för att bland annat generera el. Ett bra tips är att jämför gärna olika elpriser innan en leverantör väljs ut. Många elleverantörer har olika utbud, priser och energi från naturens olika källor. Om man har en villa eller ett fritidshus på en ö dit man inte kan dra el, är det en stor fördel att solceller kan förse ett avlägset hus med el så gott som varsomhelst. Vill man få solceller installerade, kan man även få 20 procent av kostnaden i så kallat solcellsstöd. Man kan även utnyttja rotavdraget som är 9 procent av den totala kostnaden.

Tips innan man ska installera solceller

Innan man skaffar solceller att installera på taket, finns det några saker att tänka på när man skaffar solceller till sin villa eller fritidshus. Något som är smart, är att kolla upp med sin hemförsäkring om försäkringen täcker en eventuella skador på solcellerna. Man ska även vara klok och ställa sig i kö för solcellsbidraget. Detta bidrag är än så länge aktuellt, men har en takhöjd och tar så småningom slut. Solcellsbidraget söker man hos Länsstyrelsen och Energimyndigheten. Har man svårt att välja vilka typer och modeller av solceller man ska ha, finns det bra tips för val av solceller till hemmet.

Inom privat bruk är det många villor som idag har solceller. Även företag och till exempel jordbruk har en stor nytta av solceller. Ett jordbruk som har installerat solceller som energikälla får många fördelar på köpet. Ett jordbruk med solceller ger ett starkare varumärke då det visar att företaget arbetar aktivt på miljön. Ett jordbruk med stora byggnader ger ofta större yta att kunna använda för solceller. Man får ett högt energitillskott och kan många gånger med fördel sälja tillbaka överskottsel under vår- och sommarmånaderna. Då solceller finns i många modeller och storlekar kan man även köpa mindre solceller. I trädgården vid det lilla torpet, kan man till exempel driva en fontän med solceller eller trädgårdsbelysningen. Många moderna gräsklippare drivs idag med solceller och är smarta att ha till trädgården. Inom vården kan solceller ha en stor betydelse för att rädda liv med solcellsdriven akututrustning. Det kan vara en situation där man är på en avlägsen plats och inte har tillgång till el. Solceller används inom rymdteknik på satelliter, och det var just på satelliter som man började att använda solenergi. Solceller är framtidens smarta energikälla och i takt med teknikens utveckling ser vi allt mer teknisk utrustning och maskiner med solceller.